Prikazuje se svih 8 rezultata

 • Puna vreća laži

  Godina izdanja: 2011.

  Puna vreća laži, knjiga igrokaza nastalih prema šest priča iz hrvatske folklorne baštine, svojevrsni je parnjak Noine mačke, nagrađene knjige igrokaza što ih je Sanja Lovrenčić napisala prema motivima iz svjetske folklorne baštine. Obje se kreću prepoznatljivim bajkovitim terenom, grade krhke scenske kuće za snalažljive osobenjake sposobne uspostaviti kontakt između razmaknutih svjetova. Događa se pritom da već i naša prisjećanja na stare priče koje smo nekoć čuli postaju djelatan mehanizam koji stvara dekor začudnoga i proizvodi kazalište prošlosti. (Lidija Dujić)

  više o knjizi

 • Noina mačka

  Godina izdanja: 2010.

  Nagrada “Grigor Vitez”

  Šest igrokaza što ih je prema pričama iz svjetske folklorne baštine priredila Sanja Lovrenčić kratki su, komunikativni i duhoviti predlošci za dječju scensku igru. I odraslima je zanimljivo saznati zašto mačke sjede na kućnom pragu i kakve to veze ima s Noinom Arkom, jesu li sve ptice na početku zaista bile bijele, odakle potječe i što označava izraz "staviti soli na rep". (…) Zanimljive su i didaskalije koje prate igrokaze u ovoj zbirci. Osim uobičajenih i očekivanih informacija o ponašanju lika, načinu obraćanja ili mizansceni, u njima nalazimo i sasvim konkretne scenske prijedloge, a oni su pak bili poticaj za dodatne uredničke naputke o mogućnostima i smjerovima scenskih uprizorenja.(Lidija Dujić)

  Ilustrirala Ivana Guljašević

  više o knjizi

 • Hrvatske bajke

  Godina izdanja: 2009.

  Nagrada “Kiklop” U zbirku priča „Hrvatske bajke“ autorica je uvrstila pet priča koje je obradila za „Etno priče“, te im dodala još pet obrada priča iz zbirke M. Bošković-Stulli. U knjigu je uvrštena i obrada bajke „Mala vila“ koja se ne nalazi u zbirkama priča koje su etnolozi zabilježili u izravnom kontaktu s kazivačima te stilom i zapletom ponešto odudara od usmenih narodnih pripovijesti. Ilustrirala Ivana Guljašević Autoričini komentar o knjizi možete pročitati ovdje.

 • Zec, medvjed, čovjek i lisica

  Godina izdanja: 2006.

  Duhovita priča o bezobraznom zecu koji se rugao malim medvjedima, lakovjernom medvjedu koji je zapeo u rašljama stabla, čovjeku koji je spasio medvjeda i zauzvrat dobio dobrog meda ali nije znao održati obećanje i lisici koja je bila lukava, ali ne dovoljno lukava da se uspije domoći čovjekovog nosa. Slikovnica objavljena u seriji „Etno priče“ u kojima je autorica preradila stare hrvatske narodne pripovijetke iz zbirke M. Bošković Stulli.

  Ilustrirao Tomislav Zlatić

 • Ptičar i crna vrana

  Godina izdanja: 2006.

  Bio jednom jedan čovjek koji ništa nije znao raditi, osim loviti ptice, pa su ga zbog toga nazvali ptičarom. Lovio je on razne ptice, no jednoga dana nije uspijevao uhvatiti nijednu, sve dok mu se u zamku nije ulovila neka vrana. Pomisli da od nje nema nikakve koristi (niti lijepo izgleda, niti se može prodati, a ni pojesti) pa je – na njezinu molbu – pusti na slobodu u zamjenu za malu pomoć. No vranina pomoć – kao ni lukavost – nipošto nije bila malena... Slikovnica objavljena u seriji „Etno priče“ u kojima je autorica preradila stare hrvatske narodne pripovijetke iz zbirke M. Bošković Stulli.

  Ilustrirao Sven Nemet

 • Mačak i lisica

  Godina izdanja: 2006.

  Priča o lijenom, ali dosjetljivom mačku koji je ostavio svojega gospodara i otišao živjeti u šumu. Ondje ga je lija pozvala da joj bude mladoženja, no taj čudni mladoženja izazvao je veliku znatiželju njezinih prijatelja, medvjeda, vuka i divlje svinje koji su ga odlučili bolje pogledati... Ispripovijedana na suvremen način, slikovnica prenosi najmlađima dio tradicijskog nasljeđa; objavljena u seriji „Etno priče“ u kojima je autorica preradila stare hrvatske narodne pripovijetke iz zbirke M. Bošković Stulli.

  Ilustrirala Ivana Guljašević

 • Proždrlica

  Godina izdanja: 2006.

  Proždrlica je djevojka koja rado jede i nerado prede. Majka ju je grdila zbog proždrljivosti, no kad se u blizini našao kraljević, dobra je susjeda pretvorila grdnju u pohvalu – toliko veliku pohvalu da se kraljević njome oženio. Ubrzo je došao dan u kojem je morala pokazati svoju marljivost za preslicom, što joj nikako ne bi pošlo za rukom bez pomoći triju vrlo nesavršenih vila... Slikovnica je objavljena u seriji „Etno priče“ u kojima je autorica preradila stare hrvatske narodne pripovijetke iz zbirke M. Bošković Stulli.

  Ilustrirala Pika Vončina

 • Pjetlićeva družina

  Godina izdanja: 2006.

  Jednom je pjetliću dosadio život u seoskom dvorištu pa je odlučio krenuti u svijet. Putem su mu se pridružile još neke životinje: puran, patka, guska, zec i jež. Nakon dugog hoda veselo se društvance umorilo, pa su stigavši do šume našli šuplje deblo u kojemu bi mogli prenoćiti. No dva gladna "lovca" – vuk i lija – odlučili su se dočepati "hrane" iz debla, a tada je nastala neopisiva zbrka i galama... Šaljiva priča o snazi zajedništva, jedna u seriji „Etno priče“ u kojima je autorica preradila stare hrvatske narodne pripovijetke iz zbirke M. Bošković Stulli.

  Ilustrirala Ana Kadoić