KERAMIKA I JA

Počelo je tako što sam pisala dugačak roman. U trenucima kad bih zastala  i morala razmisliti što dalje crtala sam neke uzorke – svaki put drugačije, ali uvijek u istom okviru: 6×6 kvadratića. I ne sjećam se točno kad sam shvatila da su ti uzorci zapravo predlošci za pločice i da moram naučiti raditi s glinom. Možda se zapravo radilo o potrebi da barem djelomice izađem iz područja riječi, započnem nešto sasvim drugačije.

Tečaj keramike završila sam kod Mirjane Rajković (2012.-2014.), kod koje sam nastavila učiti kao polaznica eksperimentalne radionice – i učim još uvijek. Neke sam radove bez mnogo razmišljanja prijavila na neke natječaje i tako se dogodilo da sam izlagala  u okviru projekta Sesto Secondo Turno (Sesto di San Giovanni, Italija 2014.), na izložbama Zagreb Ex tempore (Zagreb, Galerija Modulor, 2014. i 2015.), Trijenale hrvatske keramike (različite lokacije 2014.-2016.), Oltre l’arcobaleno – Concorso Ceramico in memoria di Maria Paduano  (San Lorenzello, Italija), Datoteka tekstura (Galerija Modulor, 2016.), 19. Međunarodnoj izložbi minijatura u Zaprešiću (2016.),  na nekoliko međunarodnih izložbi galerije udruge Kerameikon u Varaždinu  (Ceramica multiplex, 2016., Kerameikon i prijatelji i Japan kao nadahnuće (2018.), kao i na godišnjim izložbama. Od umijeća do umjetnosti (CEKAO, 2016.-2020). Premda ne posvećujem keramici onoliko vremena koliko bih voljela, ona u moj život unosi potrebnu ravnotežu i mnogo vedrine te uvijek iznova poziva na eksperiment.

U albumima na ovoj stranici (CRVENO, PLAVO, GOLI RAKU, PLAVOZELENI SVIJET i PLOČICE) nalaze se fotografije mojih radova iz prvih godina koje je snimila Smiljka Guštak. Sve ostalo što mi se čini vrijednim pokazivanja pojavit će se u postovima i novim albumima.